The Saxtopus

Sobota, 22.8. ob 20:00 v Novi dvorani Gostišča Gostišče Loka

Simon Širec – flavta, alt saksofon, EWI
Danijel Lauko – bariton saksofon

Feat. Matheus Jardim – tolkala

The Saxtopus je ideja o združevanju kompleksnih glasbenih elementov v zabaven žanrski kontekst. Integracija beatbox tehnike v igranje na flavto, istočasno igranje saksofona in petje, “slap tongue” – perkusivni zvočni efekt, multifoni ter raba ostalih sodobnih izvajalskih tehnik na pihala je značilna zvočnost zasedbe. Program je zastavljen preko znanih popularnih skladb, ki so na domiseln način prirejene v stilu dua in služijo kot oporne točke za predstavitev najnaprednejših izvajalskih tehnik na pihalih.

Kot gost se bo v drugem delu programa pridružil brazilski bobnarski virtuoz Matheus Jardim, kjer bo zasedba kot trio odigrala avtorsko glasbo z vmesnimi improvizacijami. Gre za popolnoma svežo zvočno podobo, ki jo zaznamuje nenavadna kombinacija inštrumentov. The Saxtopus bo v tem delu tudi predstavil EWI (električno pihalo).

Celotno dogajanje bo dodatno popestrila “disco kugla” ter svetlobna in scenska uprizoritev.

Simon Širec (1987) je po končanem Konzervatoriju za glasbo v Ljubljani nadaljeval študij saksofona na Glasbeni univerzi na Dunaju v razredu prof. Lars Mlekuscha, nato pa vpisal magisterski študij na Glasbeni univerzi v Gradcu v razredu prof. Geralda Preinfalka, kjer je 2014 tudi z odliko diplomiral. Kot član European Saxophone Ensemble je koncertiral v številnih evropskih kulturnih središčih (Nikozija, Solun, Sofija, Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Berlin, Praga, Ostrava, Bruselj, Tilburg, Milano, Trst, Maribor, Timišvara, Beograd). Širec je trikratni nagrajenec tekmovanja Fidelio na Dunaju, leta 2014 pa so ga za izvedbo lastnih kompozicij na festivalu Vienna SaxFest kritiki označili za Bobby McFerrina na saksofonu. Slovenski javnosti je bolj poznan kot zlati gumb iz oddaje Slovenija ima talent 2014.
Širec je tudi diplomant Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je zaključil študij muzikologije. Leta 2014 je povezal svoje raziskavo na področju saksofona in literature pri nas in tako je nastala knjiga “Development of the Slovenian Saxophone Repertoire”, ki je bila publicirana v Nemčiji.

Danijel Lauko (1987) je z odliko diplomiral in magistriral iz klasičnega saksofona na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu prof. Geralda Preinfalka.
Bil je aktiven član kvarteta saksofonov JaMaGaDa, kvarteta saksofonov Saxotic, Big banda SGBŠ Maribor in saksofonskega orkestra S-AXE 12 WIEN-GRAZ. Trenutno je član Big banda Radlje, Brass banda Radlje, PO Muta, Godbe Ruše, Salonskega orkestra Ota Vrhovnika, orkestra saksofonov KUG. Redno sodeluje s številnimi domačimi in tujimi uveljavljenimi glasbeniki.
Lauko je v tako 2009 kot tudi 2010 osvojil prvo nagrado na glasbenem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu.
2011 je kot solist nastopil s pihalnim orkestrom Univerze za glasbo v Gradcu. Z omenjenim orkestrom se je kot solist predstavil tudi kot komorni glasbenik, in sicer leta 2012 in 2013 kot član zasedbe Saxotic. Decembra 2013 je skupaj s Simonom Šircem in Pihalnim orkestrom Krka krstno izvedel solistično delo Vibration of Light II kitajske skladateljice Wen Liu.

Vstop prost!